Rekrutacja on-line | Wpisowe 0 zł do 8 września

III Konferencja Naukowa WSR pt.: „Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość zdrowia i życia konsumentów”

Wychodząc naprzeciw nowym trendom w żywieniu człowieka, 09 czerwca 2017 zorganizowaliśmy III Konferencję Naukową WSR pt.: „Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość zdrowia i życia konsumentów”.

Wszelkie organizmy uwarunkowane są informacją genetyczną zapisaną w genomie oraz działaniem czynników środowiskowych. Jednym z najważniejszych czynników środowiskowych wpływających na stan oraz funkcjonowanie jest żywienie. Wzrost i rozwój człowieka, jego zdrowie, sprawność fizyczna i tak zwane samopoczucie wynikają w głównej mierze ze sposobu odżywiania się.

Wychodząc naprzeciw nowym trendom w żywieniu człowieka, 09 czerwca 2017 zorganizowaliśmy III Konferencję Naukową WSR pt.: „Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość zdrowia i życia konsumentów”.

Wszelkie organizmy uwarunkowane są informacją genetyczną zapisaną w genomie oraz działaniem czynników środowiskowych. Jednym z najważniejszych czynników środowiskowych wpływających na stan oraz funkcjonowanie jest żywienie. Wzrost i rozwój człowieka, jego zdrowie, sprawność fizyczna i tak zwane samopoczucie wynikają w głównej mierze ze sposobu odżywiania się.

Główną ideą przyświecającą organizatorom jest przedstawienie innowacyjnych metod dietetycznych pozwalających na tworzenie spersonalizowanych diet. Zapoznanie się z potrzebami żywieniowymi nie tylko osób obdarzonych chorobami genetycznymi ale także prowadzących aktywne życie.
Wprowadzenie gospodarki wolnorynkowej spowodowało pojawienie się dużej ilości produktów na naszym rynku. Ważne jest więc dokonywanie właściwego wyboru produktów pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, które wpływają na stan zdrowia konsumentów.

Podczas konferencji były poruszane bardzo ciekawe tematy. Wzbudzały duże zainteresowanie, po każdej prelekcji uczestnicy mieli sporo pytań.
W ramach konferencji została zaprezentowana wystawa plakatów pt.: „Dieta to styl życia”, zainicjowana przez studentów WSR z 2 roku kierunku Dietetyka oraz Koła Naukowego „Promocji Zdrowia”.

Wystawa ta składała się z 11 prac, których celem jest uświadomienie widza, że dieta to nie tylko lekarstwo i jadłospis rozpisany na kilka dni, a styl życia przejawiający się w naszych pasjach, dążeniach i czynnościach podejmowanych każdego dnia. To życie determinuje sposób naszego odżywiania, rodzaj spożywanych pokarmów i formę ich przygotowania. Dieta nie może być dziś rozpatrywana tylko i wyłącznie poprzez pryzmat nauki biochemii, fizjologii i zaleceń przy poszczególnych jednostkach chorobowych ale musi uwzględniać miejsce i rolę jednostki w danym systemie społecznym tj. w danej kulturze, miejscu i czasie. Aby dieta była skuteczna oprócz wymogów formalnych musi być spersonalizowana. Dobra dieta to nie tylko dieta przynosząca efekt ale taka która jesteśmy w stanie przyjąć jako naszą subiektywną codzienność.

Partnerem wystawy był Stylowy Dietetyk oraz NEX Gear4active właściciel marki ISONEX suplementu diety dla najbardziej aktywnych.
Jeszcze raz bardzo dziękujemy naszym patronom medialnym: VegeMapa.pl, portalowi Dietetycy.org.pl, TwoMemory, Platforma-zakupow.pl, serwisowi KonferencjeMedyczne.info, magazynowi Estilo, serwisowi TiqDiet i Dietetyk.pl, blogowi Dieta sportowca- naturalne żywienie dla sportowców, Instytut Mikroekologii, blogowi „Zdrowie Jego Nać”.