Zapraszamy na kolejny wykład z Katedry Dietetyki! 🌱🍎
Tytuł wykładu: “Dieta u dziecka w spektrum autyzmu” Data: 29.05.2024 Godzina: 19:00 Forma: Webinar online
🔍 Biogram prelegenta: Doświadczony dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w prowadzeniu pacjentów z chorobami jelit, w tym głównie SIBO i celiakią, a także pacjentów z chorobami metabolicznymi i autoimmunologicznymi oraz dzieci. W Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie w ramach doktoratu badała bezpieczeństwo stosowania diet eliminacyjnych u dzieci z autyzmem. Jest również autorką książek “Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć” oraz “SIBO – jak przywrócić równowagę pracy jelit”. Często występuje jako specjalista w programie telewizyjnym “Pytanie na śniadanie”.
🎙️ O czym będzie mowa? W czasie wykładu odpowiemy na ważne pytania dotyczące żywienia dzieci z autyzmem:
- Czy dziecko z autyzmem wymaga specjalnego podejścia żywieniowego?
- Z jakimi problemami żywieniowymi mierzą się dzieci w spektrum autyzmu?
- Czy w świetle wiedzy naukowej konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej i bezkazeinowej?
- Dlaczego dzieci z autyzmem mają wybiórczość pokarmową i jak sobie z nią radzić?
Dołączcie do nas na webinarze i poszerzcie swoją wiedzę na temat żywienia dzieci w spektrum autyzmu! 🌟